Login
Username: Password:
Cautari referate
La tour Eiffel .
Options
Procedura plangerii prealabile
Acreditivul documentar
Luvru
Berlin deutsc
Tipuri de contracte
Europe
Caile de comunicatie
Presedintele Romaniei
Parteneri
Dezvoltare personala
Dictionar englez roman
Formule Matematice
Referate gratis
Dezvoltare personala
Schimba-ti viata
ai pofta de o pizza?
referate.ro
Horoscop
Berbec Taur Gemeni Rac Leu Fecioara Balanta Scorpion Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Newsletter

Curs Valutar
Marele pericol pentru Terra

Marele pericol pentru Terra

NOTA: 1.00
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Nivel:Liceu
Categoria:chimie
Numar descarcari:37
Dimensiune fisier:148.4023 Kb
download

             Pamantul, casa noastra.Daca noi nu o vom proteja, nu va mai fi timp si viata nu va mai exista.Iata cateva probleme de poluare ale acestei planete.

  (FIG.1 TERRA VAZUTA DE SATELITUL SVU-33 NEO)

Se vorbeste despre poluarea atmosferica atunci cand una sau mai multe substante sau amestecuri de substante poluante sunt prezente in atmosfera in        cantitati sau pe o perioada care pot fi periculoase pentru oameni, animale sau plante si contribuie la punerea in pericol sau vatamarea activitatii sau       bunastarii persoanelor” (Organizatia Mondiala a Sanatatii O.M.S.).

           Printre poluarile atmosferice naturale se numara polenul plantelor si florilor care provoaca alergii.

Efecte pe scara-larga

      Inaltele cosuri de fum pe care le folosesc industriile si filtrele lor nu indeparteaza substantele poluante doar prin propulsarea lor in straturile inalte ale atmosferei, asa ca se considera posibilitatea sa se reduca concentratia agentilor poluanti in arealul respectiv, in locul unde se produc. Poluantii pot fi insa transportati la mari distante de locul originar al emisiei, si pot produce efecte adverse in alte areale. Emisiile de sulf si de azot din America centrala si de est, cauzeaza ploi acide in statul New York, New England si in estul Canadei. Nivelul pH-ului sau aciditatea multor lacuri din acele zone a fost dramatic deteriorata de aceasta ploaie acida astfel ca intreaga populatie de peste din lacurile respective a fost distrusa. Efecte similare au fost semnalate si in Europa. Emisiile de dioxid de sulf si reactiile de formare ale acidului sulfuric pot fi de asemenea responsabile pentru atacul asupra stancilor si a rocilor la mari distante de sursa de poluare.      Cresterea pe scara mondiala a consumului de petrol si carbune inca din anii ’40 au condus la cresteri substantiale de dioxid de carbon. Efectul de sera ce rezulta din aceasta crestere de CO2 , ce permite energiei solare sa patrunda in atmosfera dar reduce reemisia de raze infrarosii de la nivelul Pamantului, poate influenta tendinta de incalzire a atmosferei, si poate afecta climatul global si acest prin acest lucru calota glaciara de la poli s-ar topi partial. O posibila marire a paturii de nori sau o marire a absortiei excesului de CO2 de catre Oceanul Planetar, ar putea stopa partial efectul de sera, inainte ca el sa ajunga in stadiul de topire a calotei glaciare. Oricum, rapoarte de cercetare ale SUA, eliberate in anii ’80 indica faptul ca efectul de sera este in crestere si ca natiunile lumii ar trebui sa faca ceva in aceasta privinta.

Pricipalele fenomene poluante

1. Smogul

Reclama Baner